Aktivistkinje Centra za devojke tokom 2013. godine imale su brojne aktivnosti - Jedna milijarda ustaje, Nedelja ženskog zdravlja, FemiNiš 2013, 16 dana aktivizma, Istruktaža za rad na SOS telefonu, i još čitav niz malih događaja, putovanja, odlazaka na sestrinske festivale i saradnji koji su obeležili ovu godinu....

Jedna milijarda ustaje

Aktivistkinje Centra za devojke i udruženja Romkinja Osvit su se 14.02.2013. godine pridružile globalnom pokretu V –Day (vagina victory and valentine), koji je osnovala nagrađivana dramaturškinja, feministkinja, aktivistkinja, autorka Vagininih Monologa Eve Enlsler (www.vday.org). Početkom 2012. pokrenula je kampanju  JEDNA MILIJARDA USTAJE  koja  je počela pozivom na akciju povodom zaprepašćujuće statistike koja kaže da će 1 od 3 žene na planeti biti silovana ili prebijena tokom svog života.

To znači da je JEDNA MILIJARDA ŽENA na planeti zlostavljana - jedna milijarda ćerki, majki, baki, sestara, devojaka i prijateljica. Februara, 14. 2013. godine, na 15. rođendan V dana, pozivamo jednu milijardu žena i onih koje ih vole da izađu napolje, plešu, ustanu i zahtevaju da nasilje prema ženama bude zaustavljeno. JEDNA MILIJARDA USTAJE će pomeriti zemlju, motivišući žene i muškarce da plešu u svakoj zemlji. V-Dan želi da svet vidi koliko smo zajedno snažne/i, koliko nas ima i koliko smo solidarne/i širom sveta. Prilkjučite se V danu i JEDNA MILIJARDA USTAJE događaju danas i kažite NE nasilju prema ženama i devojkama. Da bi se uključile/i i saznale/i više molimo vas posetite www.onebillionrising.org.

Nedelja ženskog zdravlja 2013

Nedelju ženskog zdravlja od 25-31.maja u prostoru Centra za devojke održane su 6 radionice.

Tatjana Nikolić održala radionicu Briga o sebi. Ono što je izašlo kao najbitnije na ovoj radionici je činjenica da treba da brinemo o sebi i svom zdravlju više, da treba da preispitamo sebe i da dobro razmislimo na šta trošimo svoje slobodno vreme i da treba sebi da posvetimo vreme za odmor i aktivnosti koje nas čine srćnima i ispunjenima. Radionica Hatha joga. Radionicu je održala Ana Stefanović. Ono što smo naučile na ovoj radionici da treba poraditi na povećanju samopouzdanja i samopoštovanja, da treba smanjiti strahove i naučile tri jednostavne tehnike disanja i dve vizualizacije, kojima se lakše preovladamo strah. Takođe, smo naučile da treba ujediniti svoj duh i telo. Radionica Kako savladati stres, koju je vodila Maja Delibašić gde smo naučile da je veoma važno da što manje budemo u stresnim situacijama, ne misli se naravno na situacije u kojima smo direktno izložene nekim opasnostima, npr. kada nam u suster ide auto, smanjenje stresa možemo postići time što ćemo: upravljati sopstvenim vremenom-tako što ćemo krenuti na vreme negde ili u nešto; delegiranjem-deljenjem obaveza sa drugima; pozitivnim mišljenjem; uspostavljanjem balansa; efikasnom komunikacijom-asertivnom komunikacijom; izdvojenim slobodnim vremenom samo za sebe kada ćemo se posvetiti sebi i svojim obavezama i fizičkom aktivnošću-treba da odaberemo fizičku aktivnost koja nam prija i koja nas opušta. Takođe, smo naučile nekoliko vizualizacija za smanjivanje stresa, a i osnovne korake salse, koja je jako dobra za smanjivanje stresa. Radionica Homeopatija, koju je održala Snežana Vučić, a ono što smo naučile i dobile sem nekih osnovnih objašnjenja o tome šta je to homeopatija i da su pozitivne misli ključ zdravlja. Radionicu Zdrava ishrana održala Sonja Jović, a naučile smo neke stvari koje su bitne za zdraviju isranu, kao na primer da ne treba jesti krompir i meso, ribu i sir, ali takođe i to da se može jesti sve, ali bez griže savesti, bitnije za zdravlje od ishrane su pozitivne misli. Treba iščekivati, a ne očekivati. Radionica Shanti/Antistres. Radionicu je vodila Dragana Mitrović,radile smo vežbe koje se odnose na aktivno slušanje, saosećanje, podrška u razgovoru o deljenju problema i briga. Takođe smo i izvlačile karte, na kojima se nalaze pozitivne misli, koje bi trebale da nas vode tokom tog dana kada smo izvukle kartu.

Ono što smo ponele posle Nedelje ženskog zdravlja je sledeće: Voleti sebe, promenimo misli promenićemo život, život je kreacija, afirmacija za svaki dan: ja sam mir, ja sam ljubav.

28.05. je na Međunarodni dan ženskih akcija za reproduktivno zdravlje i reproduktivna prava, ginekološkinja Simona Dašić održala predavanje Reproduktivno zdravlje devojaka u gimnaziji Bora Stanković pred 75 učenica i učenika ove škole. Predavanje je izazvalo veliko interesovanje i bilo veoma poučno, jer su učenice i učenici dobili papire na kojima su mogli da postave pitanja koja ih zanimaju, tako da je bilo veoma dobrih i korisnih pitanja, imali su priliku da pitaju i dobiju odgovore na sva pitanja i reše svoje nedoumice u vezi sa ovom temom. Takođe smo naučile i sledeće: klitoris, klitoris, klitoris, vagina nije toliko osetljiva, kao što se priča! Ne postoji predigra, sve je igra.

aktivnosti2013a

FemiNiš 2013

Četvrti FemiNiš festival od 20-22. septembra 2013. u Nišu u realizaciji Centar za devojke i Ženskog prostora održan četvrti FemiNiš festival. Program ovogodišnjeg FemiNiš festivala je obuhvatao zvanično otvaranje festivala, zatim promocije knjiga, žensku žurku, radionice, panel diskusiju, prikazivanje filmova, koncert i sportski dan, a jedna od aktivnosti je bila joga u prirodi.

Evo kako je izgledao program FemiNiš festivala. Aktivistkinje Centra za devojke su bile zadužene za organizovanje radionica, panel diskusije, projekciju filmova i organizovanje volonterki na četvrtom FemiNiš festivalu. U okviru programa FemiNiš festival su bile tri radionice. U subotu 21. septembra od 10-14h je bila radionica Forum teatar kao sredstvo aktivističke borbe (Using Forum theater as a Tool for Activism, a radioničarke su bile: Zana Krasniqi, Dardana Mehmeti i Anisa Ismaili (Artpolis Kosovo). Radionica je bila u SKC-u. Radionici je prisustvovalo 17 žena. Druga radionica je takođe bila u subotu 21. septembra od 11-14h pod nazivom Mala radionica izrade nakita – makrame tehnika, a radionicu su vodile aktivistkinje Udruženja Romkinja Ternipe iz Pirota. Radionica je bila u prostoru Centra za devojke. Na radionici je bilo 11 žena. Treća radionica u okviru FemiNiš festival je bila u nedelju 22. septembra. Radionicu Joga u prirodi je vodila Ana Stefanović i na njoj je bilo 19 žena.

21. septembra je održana panel diskusija Šta i kako dalje aktivistkinja feminističkog pokreta sa područja EX-Yu. U diskusiji su učestvovale Sabina Talović-BonaFide Pljevlja, Slavica Stanojlović-Peščanik Kruševac, Dženeta Agović-Impuls Tutin, Vedrana Frešto-Cure Sarajevo i Duška Andrić-Ružičić-Infoteka Zenica. Panel diskusiji je prisustvovalo 20 osoba.

21. septembra je od 19:30-21:30h bila je projekcija filmova:

 1. Čuvari tradicije – trajanje: 27 min, produkcija: Astra, Pirot, 2008.
 2. Neprijatelji sreće – trajanje: 59 min, produkcija Danski institute za film, Danska, 2006.

O filmovima je govorila Gordana Simonović Veljković. Na projekciji filmova je bila 21 osoba.

 

16 dana aktivizma

Aktivistinje Centra za devojke su ove godine aktivno učestvovale u kampanji 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama (16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1,700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava).

Aktivnosti su se održale uz podršku i saradnju: SKC-a, Super Radija, Američkog kutka, Prehrambeno-hemijske srednje škole i Fondacije CURE iz Sarajeva.

U okviru kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, organizovane su sledeće aktivnosti:

 • čitajući performans Vaginini monolozi, sala Akademskog pozorišta SKC,
 • predstava Dobro telo, sala Akademskog pozorišta SKC,
 • 2 edukativne radionice u Centru za devojke: Prevencija trgovine devojkama/ženama, Nasilje nad devojkama/ženama,
 • 2 projekcije filmova u Cenrtu za devojke Uzbunjivačica i  Dajem ti svoje oči,
 • 3 edukativne radionice u Američkom kutku: Asertivnost i samopouzdanje, Ekonomsko osnaživanje devojaka, Prevencija trgovine devojkama/ženama.

U Sarajevu su održane: radionica Asertivnost i samopouzdanje i čitajući performans Vaginini monolozi.

Instruktaža za rad na SOS telefonu

U okviru instruktaže za rad na SOS telefonu 2013/2014. u Centru za devojke, održana su sledeća predavanja:

 • Feministički principi u rad;, Prepreke i očekivanja od instruktaže i rada na SOS telefonu, Upoznavanje sa temom nasilja i pravila grupnog rada, nasilje u porodici-razumevanje nasilja; Stav i cilj konsultacija; Tehnika vođenja razgovora; Osnovi zakonske podrške i međusektorske saradnje i Razmena iskustva konsultantkinja-role play. Predavanja je držala Ana Saćipović iz Udruženja Romkinja Osvit, Niš.
 • Prevencija nasilja nad  devojkama/ženama, a takođe je bila i projekcija filma i razgovor posle projekcije filma Dajem ti svoje oči; Faze razgovora i pravilima rada na SOS telefonu. Predavanje i razgovor posle filma je držala Tatjana Nikolić, Centar za devojke, Niš, kao i tri Simulacije SOS poziva.
 • Nasilje u partnerskim vezama i Točak: moć i kontrola. Predavanja je držala Dušica Popadić iz Incest Trauma Centra, Beograd.
 • Rod i pol i Stereotipi i diskriminacija. Predavanja su držale Meliha Sendić Pravna pomoć ženama, Zenica i Duška Andrić Infoteka, Zenica.
 • Prepoznavanje emocija u radu sa devojkama/ženama na SOS telefonu i Preuzimanje odgovornosti za sopstvena osećanja i postavljanje granica u radu na SOS telefonu. Predavanja je držala Tijana Popivoda.
 • Trgovina ljudima i Rad na SOS telefonu za žrtve trgovine ljudima. Predavanje/radionicu je držala Olivera Otašević  Astra, Beograd.
 • Seksualno nasilje nad devojkama i ženama i Pregovaranje u adolescentskim vezama. Predavanja je držala Ljiljana Bogavac Incest Trauma Centar, Beograd.
 • Žene u medijima i Upotreba rodno senzivivnog jezika. Predavanja je držala Tatjana Obradović Tošić.

SOS Cenrtić NiŠ je počeo sa radom 25. Februara 2014.

 

Osim toga, u 2013. urađeno je i…
 • 48 radionica (457 učesnica), broj radionica u srednjim školama koje smo do sada održale je 1441 sa 20175 učesnica;
 • 5 novih radioničarki;
 • 5 novih aktivistkinja;
 • 6 predavanja (140 učesnika/ca);
 • 6 projekcija filmova (46 učesnica);
 • 1 promocija knjige (10 učesnica);
 • 7 izvođenja predstava i performansa (predstava "Dobro telo" je izvedena ukupno 13 puta i gledalo je oko 1150 osoba, a čitajući performans "Vaginini monolozi" su izvedeni 8 puta i gledalo ih je oko 1000 osoba);
 • 1 panel diskusija (20 učesnica);
 • 6 uličnih akcija;
 • 22 gostovanja u medijima;
 • 1 festival;
 • 2 kampanje (Nedelja ženskog zdravlja i 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama);
 • 1 trening o pisanju projekata (9 učesnica);
 • 2 događaja u "Centru za devojke" (povodom 8. marta razgovor sa Mirom Plemić, članicom AFŽ-a i povodom nedelje protiv rasizma događaj Žene u Africi, razgovor i susret sa tri Afrikanke koje žive u Nišu-na događajima je bilo 18 učesnica);
 • 1 instruktaža;
 • 3 radne posete;
 • 3 monitoring sastanka;
 • bile smo na: 4 sastanka mreža, 2 festivala

Facebook

Casino gbetting.co.uk/casino reviews and sign up bonuses.