Aktivistkinje “Centra za devojke” će i 2014-te aktivno učestvovati u kampanji 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, koja se ove godine odvija pod nazivom AKTIVNE U BORBI PROTIV NASILJA NAD DEVOJKAMA/ŽENAMA

Aktivnosti “Centra za devojke“ će se održati uz podršku i saradnju: Komisije za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti,  Medija centra Niš, , Super Radia Niš, SKC-a.Aktivnosti “Centra za devojke“ će se održati uz podršku i saradnju: Komisije za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti,  Medija centra Niš, , Super Radia Niš, SKC-a.

"16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1.700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

16dana

Aktivistkinje “Centra za devojke” će i 2014-te aktivno učestvovati u kampanji 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, koja se ove godine odvija pod nazivom AKTIVNE U BORBI PROTIV NASILJA NAD DEVOJKAMA/ŽENAMA

Aktivnosti “Centra za devojke“ će se održati uz podršku i saradnju: Komisije za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti,  Medija centra Niš, , Super Radia Niš, SKC-a.Aktivnosti “Centra za devojke“ će se održati uz podršku i saradnju: Komisije za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti,  Medija centra Niš, , Super Radia Niš, SKC-a.

"16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1.700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

16dana

AKTIVNE U BORBI PROTIV NASILJA NAD DEVOJKAMA/ŽENAMA - program

24.11. u 10.30h pres konferencija povodom akcije “AKTIVNE U BORBI PROTIV NASILJA NAD DEVOJKAMA/ŽENAMA” u okviru kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama - Medija centar Niš.

25.11. u 12h okrugli sto “Zajedno u borbi protiv nasilja nad ženama i devojkama” sa predstavnicima lokalnih institucija i OCD, sa ciljem unapređenja saradnje aktera koji se bave temom nasilja nad ženama u Nišu zarad poboljšanja položaja i zaštite žrtve nasilja- sala broj 13, u prizemlju Skupštine Grada Niša, Ul. Nikole Pašića 24.

26.11. u 12h zajednička ulična akcija Regionalne Mreže Mladih Feministkinja pod nazivom "Moje telo je moj izbor i moja sloboda", STOP SEKSUALNOM NASILJU NAD DEVOJKAMA, RMMF. Akcija će trajati sat vremena, a biće organizovana u isto vreme u sledećim gradovima u regionu: CURE Fondacija, Sarajevo, BiH; Krizen Centar "Nadez", Skopje, Makedonija; Gruaja Tek Gruaja, Shkoder, Albania; Centar za ljudska prava Podgorica, Crna Gora; Alternativni centar za devojke Kruševac, Srbija; Centar za devojke, Niš, Srbija - ispred PC Kalča, između Telenor poslovnice i ulaza u Kazandžijsko sokače.

27.11. u 17h umetnička radionica “Nasilje nad devojkama i ženska ljudska prava,” sa učenicama niških srednjih škola: "Umetnička škola," "Škola mode i lepote," "12. februar" i "Pravno-poslovna škola". Umetničku radionicu će voditi stručna saradnica “Centra za devojke” Ivana Stanković, trajaće tri sata u prostorijama "Centra za devojke" Niš.

28.11. od 10h do 14h akcija deljenja promotivnog materijala “Centra za devojke” u institucijama: MUP, Centar za socijalni rad, sa ciljem da približimo i prezentujemo rad “Centra za devojke,” kao i samu kampanju 16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama.

29.11. u 12h ulična akcija povodom obeležavanja “Međunarodnog dana braniteljki ljudskih prava,” ispred PC Kalča, između Telenor poslovnice i ulaza u Kazandžijsko sokače.

30. 11. u 12h ulična akcija “Pravo žena na legalan abortus,” ispred PC Kalča, između Telenor poslovnice i ulaza u Kazandžijsko sokače.

1-5.12. 8 radionica “Prevencija nasilja nad devojkama” u niškim srednjim školama:"Škola mode i lepote," "12. februar", "Pravno-poslovna škola" i "15. Maj".

6.12. u 12h ulična akcija povodom obeležavanja Dana borbe protiv femicida. Ulična akcija će se sastojati od izložbe radova i deljenja promotivnog materijala, a odigraće se ispred PC Kalča, između Telenor poslovnice i ulaza u Kazandžijsko sokače.

8.12. u 12h tribina “Prevencija digitalnog nasilja i trgovine ljudima”. Na tribini će govoriti Vlada Arsić autor knjiga "Izgubljene u magli" i “Armagedon”, Mitar Đurašković – nacionalni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima, Saša Živanović - načelink Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala i Duško Klikovac - šef odseka za suzbijanje trgovine ljudima PU u Nišu.

9.12. u 15h radionica “Samoodbrana za devojke," sa učenicama niških srednjih škola: "Umetnička škola," "Škola mode i lepote," "12. februar" i "Pravno-poslovna škola", sala SKC-a.

10.12. u 13h panel diskusija “Žene u medijima ”, u Medija centru Niš. Panel će trajati dva sata i namenjen je novinarkama. Na panelu će o tome kako su devojke i žene predstavljene u medijima govoriti Tatjana Obradović Tošić. Osim toga, novinarke će govoriti o svom položaju u medijima, problemima sa kojima se sreću i sve zajedno ćemo probati naći izlaze iz tih problema.

Pridružite nam se i budite i vi AKTIVNE/I U BORBI PROTIV NASILJA NAD DEVOJKAMA/ŽENAMA!!!

***

U produžetku možete naći linkove sa kratkim izveštajima sa događaja održanih u okviru kampanje AKTIVNE U BORBI PROTIV NASILJA NAD DEVOJKAMA/ŽENAMA

Izveštaj sa okruglog stola “Zajedno u borbi protiv nasilja nad ženama i devojkama”

U prepunoj sali Skupštine grada Niša 25. Novembra na dvočasovnom okruglom stolu "Zajedno u borbi protiv nasilja nad ženama i devojkama" prisustvovalo je 40 osoba (8 muškiaraca /32 žene). Rad svoje organizacije/institucije u oblasti nasilja nad ženama predstavilo je 16 osoba (5 govornika i/11 govornica). 

Cilj okruglog stola bio je unapređenje saradnje svih aktera koji se bave temom nasilja nad ženama, zarad poboljšanja položaja i zaštite žena/devojaka koje su u situaciji nasilja ili su preživele nasilje. Svi prisutni/ne su se složili da je bolja međusobna saradnja svih aktera ključna u poboljšanju zaštite žrtava nasilja, i istakli su značaj holističkog pristupa, te je podržana incijativa za kontinuitet ovakvih susreta. Mapirane su neke od slabih tački u procesu i međusobnoj komunikaciji, a prepoznat je i značaj učešća pomagačica iz OCD koje mogu pružiti podršku žrtvama u procesu ne bi li se smanjila stopa odustajanja od tužbi i izmena izjava. Okupljenima je predstavljena i aplikacija "Bezbedna".

16dana-5

Okruglom stolu su prisustvovale sledeće organizacije i institucije: Ženski istraživački centar, Otvoreni klub, Centar za devojke, Iz kruga, Osvit, Policiska uprava u Nišu (Medijana, Crveni krst, Pantelej), Centar za socijalni rad, Više javno tužilaštvo, Dom zdravlja, Hitna pomoć, Gradska opština (Pantelej, Palilula, Medijana) Skupština grada, Zaštitnica građana, Komisija za rodnuravno i jednake mogućnosti ,Vlada RS - Kancelarija za ljudska i manjinska prava, Omladinski centar za demokratiju, Savet za mlade Skupštine grada.

Ulična akcija "Moje telo je moj izbor i moja sloboda"

26.novembra održana ulična akcija pod sloganom "Moje telo je moj izbor i moja sloboda - STOP SEKSUALNOM NASILJU NAD DEVOJKAMA,“ u sklopu Regionalne mreže mladih feministkinja, nastale na prvom ArtFemine festivalu u Nišu. Ovom regionalnom akcijom poručujemo da svaka žena i djevojčica ima pravo na slobodu i zaštićenost tela koju niko nema pravo ograničavati ili osporavati. "NE znači NE" treba biti prihvaćeno u svakom kontekstu, a društvo treba da usvoji "nultu" toleranciju prema svim oblicima nasilja nad ženama i djevojčicama.

Uličnu akciju su na isti dan organizovale slijedeće organizacije iz regije: Krizen Centar "Nadez", Skopje, Makedonija; Gruaja Tek Gruaja Shkoder, Albania; Centar za ljudska prava Podgorica, Crna Gora; Alternativni centar za devojke Kruševac, Srbija; Fondacija CURE Sarajevo, Bosna i Hercegovina.

16dana-7

Umetnička radionica “Nasilje nad devojkama i ženska ljudska prava"

16dana-927. novembra u "Centru za devojke" je organizovana umetnička radionica “Nasilje nad devojkama i ženska ljudska prava”, sa 17 učenica/ka niških srednjih škola ("Umetnička škola", "Škola mode i lepote", "12. februar" i "Pravno-poslovna škola"). Umetničku radionicu je vodila stručna saradnica “Centra za devojke” Ivana Stanković. Radove sa ove radionice moći ćete videti na uličnoj akciji 6.12. u 12h, kada ćemo u okviru kampanje 16 dana aktivizma obeležavati Dan protiv femicida.

Komentari učesnica:

  • Bilo je super, zanimljivo, učestvovala bih opet.
  • Drago mi je što smo se družili i što i vi (Centar za devojke) i mi možemo da izrazimo svoju kreativnost, i to ne samo mi iz Umetničke škole već i iz drugih škola.
  • Super je što ste se setile da ovako prikažete radove i iskažete kreativnost, i super je sto smo se družili ovde svi mi iz različitih škola.

Saradnja sa institucijama - MUP/Centar za socijalni rad

"Centar za devojke" je 28.11. imao sastanke u MUP-u i Centru za socijalni rad sa predstavnicima ovih institucija. Sastanak je organizovan povodom uspostavljanja bliže saradnje i prezentacije rada organizacije, ali i same Kampanje 16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama. Ostavile smo promotivni materijal "Centra za devojke" kako bi ga dobile mlade žene, koje dolaze u ove institucije.

16dana-13

Akcija “Međunarodnog dana braniteljki ljudskih prava”

29.11. održana je ulična akcija povodom obeležavanja “Međunarodnog dana braniteljki ljudskih prava”.

16dana-21

Akcija “Pravo žena na legalan abortus”

30.11.održana ulična akcija “Pravo žena na legalan abortus”. Osim kao deo Kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, ova akcija je i deo kontinuirane kampanje "Parvo žena na legalan abortus", koje Centar za devojke sprovodi mesecima unazad.

16dana-24

Radionice "Prevencija nasilja prema devojkama"

16dana-26Centar za devojke je od 02. do 05. decembra organizovao osam radionica na temu "Prevencija nasilja nad devojkama", i to u školama "15. Maj", "Pravno-poslovnoj školi", "12. Februar", "Školi mode i lepote" - i u njima su učestvovale 102 devojke.

Na samom početku radionica, predstavljene su učenicama i dve aplikacije za Android mobilne telefone ("Bezbedna" i "Ban Human Trafficking"), koje ih mogu zaštititi u bilo kom trenutku i bilo gde, ukoliko su u opasnosti, ali koje mogu i da im daju vrlo korisne informacije vezane za njihovu bezbednost i trgovinu ljudima. Nakon toga su se i devojke predstavile, svaka od njih je rekla svoje ime i prvu asocijaciju na pojam nasilje. Na radionicama smo, koristeći tehniku pod nazivom barometar, prolazile kroz razne tvrdnje, sa kojima su se devojke slagale ili ne, tako da su nam te tvrdnje, zapravo, služile kao smernica za priču o tome: šta je nasilje, ko može da bude nasilnik, a ko žrtva, kakve vrste nasilja postoje, šta nasilnici primenom nasilja žele da postignu, zašto devojke i žene ostaju i trpe nasilje, kako možemo da se zaštitimo ukoliko se nađemo u bilo kakvoj situaciji nasilja, ili kako da sačuvamo sebe i sprečimo da nam se nasilje, uopšte, dogodi i kojim sve institucijama možemo da prijavimo nasilnika i nasilje. 

Neke od reakcija iz evaluacija:

  • Naučila sam gde žrtva moze naći pomoć u slučaju nasilja i kako da ja pomognem nekom ko trpi nasilje. Dopala mi se ideja radionice, kako je zamišljena i realizovana.
  • Naučila sam da nikada ne treba trpeti nasilje i bez obzira na sve uvek treba da prijavimo bilo kakav vid nasilja. Dopalo mi se sve i trebalo bi da radimo ovako češće.
  • Dopala mi se ova tema, jer sam prisustvovala dosta ovakvim situacijama. Naučila sam da nasilje nad ženama treba da se prijavi i da se pomogne ženama koje su u ovoj situaciji. Predlog za neku sledeću radionicu: Samoodbrana od nasilja.
  • Naučila sam da nikada ne treba ćutati o nasilju, bez obzira o kome je reč. Uvek treba pomoći osobi koja se nađe u takvoj situaciji. Dopao mi se razgovor koji smo vodile i atmosfera u učionici.

Dan borbe protiv femicida

16dana-28Aktivistkinje Centara za devojke sa kolegama i koleginicama iz organizacija Odbor za ljudska prava i CRCR su 6. decembra u glavnoj niškoj ulici obeležile/li “Dan borbe protiv femicida”.

Femicid je ekstremna forma nasilja usmerenog prema ženama, devojkama, devojčicama, od strane osoba muškog pola. Koreni femicida se nalaze pre svega u kulturi kojom dominira rodna diskriminacija, patrijarhalna struktura i nejednaki odnosi moći.

Tribina “Prevencija digitalnog nasilja i trgovine ljudima”

16dana-31aOsmog decembra u gradskoj kući održana je tribina “Prevencija digitalnog nasilja i trgovine ljudima” u organizaciji Centra za devojke i uz podršku Kancelarije za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti.

Na tribini su govorili Vlada Arsić autor knjiga "Izgubljene u magli" i “Armagedon”, Mitar Đurašković – nacionalni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima, Saša Živanović - načelink Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala i Duško Klikovac - šef odseka za suzbijanje trgovine ljudima PU u Nišu.

Ujedno je predstavljena izložba umetičkih radova srednoškolki na temu Nasilje nad devojkama/ženama, nastala na nedavno održanoj radionici u Centru za devojke.

Tribini je prisustvovalo 55 osoba (50 žena/devojaka i 5 mladića/muškaraca) iz : Umetničke škole, 12. Februar, Škole mode i lepote, Pravno-poslovne škole, Policijske uprava u Nišu, Osnovnog suda u Nišu, Doma zdravlja, GO Medijana, Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Komisije za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti, CRCR-a, Omladinskog centra za demokratiju, Fon-a Niš.

Radionica "Samoodbrana za devojke"

Devetog decembra održana radionica “Samoodbrana za devojke," sa 13 učenica iz sledećih škola: "Umetnička škola" , "Škola mode i lepote" i "Pravno-poslovna škola", u sali SKC-a. 

Nakon što smo postavile stolice u krug, sele i predstavile se, počela je radionica koja je imala za cilj povećanje znanja o samoodbrani, kao i znanja (činjenice i predrasude) o nasilju i nasilicima, ali i povećanje samopouzdanja radi prevencije ili izlaska iz situacije nasilja.

Počele smo sa asocijacijacijama na samoodbranu, a zatim smo izlistale sve ono što svakodnevno imamo kod sebe a možemo da primenimo u samoodrani i objasnile ili pokazale kako. Objasnila sam sam stav, distancu, faktor iznenađenja, hvat za ruke, hvat za vrat, hvat s leđa i demonstrirale smo par varijanti napada i odbrane.

16dana-38

Obzirom da je 12 (od 13 devojaka) iznelo da najveći strah od nasilja ima od silovanja, krenule smo u tom pravcu. Pričale smo o tome ko su silovatelji i gde se silovanje najčešće dešava i time razjasnile gde se ne treba plašiti silovanja i od koga, a od koga treba biti na oprezu. Dakle, ko su najčešći silovatelji: nama poznati ljudi (momak, bivši, njegovi drugovi, naš drug, tatin prijatelj...), ne manijaci i narkomani. I gde se silovanje najčešće dešava: u zatvorenim prostorima: kuća, stan, žurka, diskoteka, lift, auto, a ne mračne ulice, parkovi, nedovršene kuće, mostovi. Razgovarale smo i o tome zašto je bitno znati ove činjenice. Iza toga smo prešle na zadatu situaciju u kojoj se nalazimo a ona je: kod druga smo, pozvao nas je da bi gledali film, on se čudno ponaša, zaključao je vrata, stavio ključ u dzep... šta sve možemo, kojim redosledom, i čime, koga zvati, šta raditi kako bi se iz situacije u kojoj se osećamo loše i ugroženo izbavile. Bilo je raznih ideja, neke sam ja dodala. Telefoniranje, kome, upotreba lozinke, kuhinja, WC sa svojim prednostima... od foliranja i pokušaja da “na finjaka” izađemo iz stana, preko raznih poziva u pomoc do konkretnih samoodbrana... Poslednji krug je bio šta bi svaka od njih od prethodno pomenutog primenila.

Evaluacija:
- Sve mi se dopalo, naroćito ono za lozinku, naučila sam korisne stvari, kako bi se izvukla u nekoj strašnoj situaciji.

Panel diskusija "Žene u medijima"

Desetog decembra, na Dan ljudskih prava, Centar za devojke organizovao panel diskusiju "Žene u medijima". Panel je bio namenjen novinarkama. O tome kako su devojke i žene predstavljene u medijima govorila je Tatjana Obradović Tošić, konsultantkinja i trenerica rodne ravnopravnosti. Osim toga, novinarke  su govorile o svom položaju u medijima, problemima sa kojima se sreću. Razgovaralo se o važnosti upotrebe rodno-senzitivnog jezika. Na panelu u Medija centru prisustvovalo je 16 osoba, 12 novinarki i četiri novinara.

16dana-39a

 

Facebook

Casino gbetting.co.uk/casino reviews and sign up bonuses.