U periodu od 3-6. jula 2014. u Nišu u realizaciji Centra za devojke je održan prvi ArtFemine festival. Festival ArtFemine je nastao na tekovinama FemiNiš festivala, koji su u periodu od 2010. do 2013. godine organizovale i sprovodile Centar za devojke i Ženski prostor.

Festivalom ArtFemine otvaramo feministički prostor za povezivanje, osnaživanje, delovanje, druženje mladih feministkinja iz zemlje i regiona. Posebno važan aspekt na koji je bila obraćena pažnja u okviru ArtFemine festivala je povezivanje i osnaživanje feminističkog podmladka u zemlji i regionu.

Tema prvog ArtFemine festivala je bila Žene i mediji. Želele smo da rasvetlimo ovu temu iz više uglova: kako su prikazane žene u medijima, koji su sve mediji dostupni ženama, koji su novi vidovi medijske komunikacije u feminizmu.

U okviru programa ArtFemine festivala su bile sledeće aktivnosti: sastanak mladih feministkinja regiona, dve radionice, panel, ulična akcija, predstava, ženska žurka, a sve su bile vezane za temu festivala. Festivalu ArtFemine su ukupno prisustvovale 33 osobe.

 

DOGAĐAJI u okviru ovogodišnjeg ArtFemine festivala

Četvrtak , 03. jul
  • 17-20h SASTANAK MLADIH FEMINISTKINJA REGIONA. Na sastanku se razgovalalo o dve veoma važne teme: Na koje prepreke nalazimo kao feministkinje u privatnom životu i na koje prepreke nalazimo kao feministkinje u poslovnom zivotu (radilo se u dve grupe). Dosta sličnih iskustav je izrečeno, a sva su prilično uzrokovana količinom predrasuda koja se vije oko feminizma- Došlo se do zaklučaka koji su sumirani u tri poruke-parole koje smo želele da iznesemo u javnost ne bi li im približile pojam feminizma, koje smo ispisane na 4 jezika kasnije držale na uličnoj akciji. To su: Ja sam feministkinja! Ja sam nezavisna, slobodna, svoja!; Zahtevamo veće kazne za sve oblike nasilja nad ženama; Feminizam je pokret za jednakost i slobodu žena. Sastanku je prisustvovalo 23 osobe.
Petak, 04. jul
  • 12-15h Pozorišna radionica HOĆU DA KAŽEM –radionicu je vodila Vesna Bujošević, ACT Women Beograd, a radionica je bila u SKC-u. Radionica je bila uvod u uličnu akciju, tj. zajednički rad na oslobađanju tela i glasa .Radionici je prisustvovalo 22 osobe.
  • 17-20h Panel INSPIRACIJA-razgovor sa mladim feministkinjama iz regiona. Panel je bio zamišljen tako da nekoliko gošći prestavi sebe i svoj rad u organizacijama: Besara Podgoricai (Albanija), Frosina Ivanovska (Makedonija); Filipa Filipova (Bugarska); Aleksandra Ninković i Sanja Solunac (Kragujevac), pa, su posle i ostale učesnice pričale o sebi, svom aktivizmu i svojoj inspiraciji. Inspirisale smo jedna drugu. Panelu je prisustvovalo 24 osoba.
  • 21h Predstava ČEKAONICA (po tekstu Jasmine Tešanović “Italijanska komedija: Zašto je važno biti majka.” u izvođenju feminističko-aktivističkog pozorišta Centra za devojke) u sali Akademskog pozorišta SKC-a. Predstava Čekaonica je u okviru ArtFemine festivala izvedena četvrti put, a predstavu je gledalo 55 osoba. Priča je o odnosima između majki i ćerki, žena i muškaraca, o ulozi majke, podršci, ženskom zdravlju, o abortusu, porođaju, tretmanu trudnica u zdravstvu, stavu društva.

artfemine2014

Subota, 05. jul
  • 12-13h Ulična akcija MLADE FEMINISTKINJE IMAJU DA PORUČE, ulaz u Kazandžijsko sokače. Ulična akcija je trajala sat vremena od 12-13h, a sastojala se od držanja transparenata na kojima su bile ispisane tri poruke na četiri jezika (srpski/hrvatski/bih, albanski, bugarski i makedonski), koje su bile bitne učesnicama festivala: Ja sam feministkinja! Ja sam nezavisna, slobodna, svoja!; Zahtevamo veće kazne za sve oblike nasilja nad ženama; Feminizam je pokret za jednakost i slobodu žena. Takođe, je za vreme ulične akcije urađena i anketa sa građanima građankama, tako što su trebali da za sledeće tvrdnje kažu da li je po njihovom mišljenju to tačno ili netačno: Udaću se ako hoću, kada hoću i za koga hoću. Rodiću ako hoću, kada hoću i sa kime ja hoću; Ja ću da biram koga ću da diram; Ako ti proverava mobilni i stalno te cima, to znači da je ljubomoran, a ne da te voli; Ako me bije nije malo popio, nego je nasilan!!!!; Feministkinje su ružme i dlakave žene. Ulična akcija i anketa su bile veoma zapažene i dosta građana i građanki se odazvalo anketi, a, takođe, je i veliki broj njih čitalo i komentarisalo natpise.
  • 17-20h Radionica NOVI MEDIJI U AKCIJI - radionicu je vodila Leila Šeper, a radionica je bila u Centru za devojke. Na radionici su bili predstavljeni novi mediji, a ono što je izašlo kao finalni rad radionice je blog ArtFemine, festival feminističke ljubavi . Radionici je prisustvovalo 25 osoba.
  • 21h ŽENSKA ŽURKA, a muziku je puštala Olja Ohbabyw u Mirror Café-u. Atmosfera na žurci je bila fantastična, devojke su imale priliku da se opušteno druže I još bolje upoznaju jedna drugu.
Nedelja, 06. jul

SASTANAK PROMIŠLJANJE O BUDUĆOJ ZAJEDNIČKOJ STRATEGIJI RAZVOJA FEMINISTIČKIH GRUPA U REGIONU, koji je bio u Centru za devojke, kome je prisustvovala 21 osoba. U toku završnog sastanka govorile smo o tome ŠTA ? KAKO? možemo da učinimo kako bismo ostale u kontaktu i nastavile da sarađujemo i da širimo feminističku priču. Jedinstvo, prisnost, fenomenalna energija, ideje, inspiracija, su bili oličenje i ovog sastanka kao i festival uopšte. Krenule su ideje i predlozi, a evo najbitnijih: organizovati festival u Skoplju, ćešće viđanje, iskoristimo sve festival u region da bi smo se sretale, ulični putujući performans, meiln lista mladih feministkinja, facebook grupa, da osnujemo neformalnu mrežu . Regionalna mreža mladih feministkinja, prva zajednička akcija 26.11. u 12h ulična akcija u svim gradovimau okviru 16. dana aktivizma, focus na pitanje partnerskom nasilju među mladima i seksualnom nasilju.

Gošče prvog ArtFemine festivala su bile:

Elena Dimushevska, Elena Anchevska i Frosina Ivanovska (Skopje, Makedonija)
Filipa Filipova i Stanimira Sapundzhieva (Sofija, Bugarska)
Besara Podgorica i Arvina Dibra (Skadar, Albanija)
Hatidza Gusic, Vildana Džekman i Leila Šeper (Sarajevo, BiH)
Martina Domladovac (Zagreb, Hrvatska)
Sabina Talović i Azra Ajanović (Pljevlja, Crna Gora)
Marina Milošević i Jelene Krstic (Kosovo)
Dženeta Agović i Azra Dreković (Tutin, Srbija)
Aleksandra Ninković i Sanja Solunac (Kragujevac, Srbija)
Aleksandra Čolić i Jovana Pavlović (Kruševac, Srbija)
Vesna Bujošević, Tatjana Nikolić i Olga Boškov (Beograd, Srbija)
Aldina Luinović (Prijepolje, Srbija)

Festival smo posvetili nedavno preminuloj prijateljici i aktivistkinji Violeti St. Zinovijev.

U organizaciji festivala učestvovale: Tanja, Vesna, Silvija, Marija, Maja, Marija, Sanja, Natalija, Tijana, a saradnici/ce koji su dosta pomogli su: Tina, Ivan, Emilija, Eva, Olja.

Deo fotografija nastalih tokom ArtFemine događaja možete videti u našoj GALERIJI.

 

EVALUACIJA prvog ArtFemine festivala

1. Šta vam se dopalo, šta vam se nije dopalo, a vezano je za program ArtFemine festivala?

- Festival je bio sjajan. Organizovano je odlično. Radionice su bile interesantne i efikasne. Druženje je bilo nesumnjivo odlično. I žurka na kraju super. Sve ste bile odlične i nadam se ponovnom viđenju.
- Dopalo mi se upoznavanje prvu večer. Mislim da je bilo jako korisno i mogli smo se možda podjeliti na više manjih grupa, pa, bi razgovor bio još uspješniji i slobodno je mogao duže trajati. U subotu mi se sviđao panel Inspiracija, koje je isto mogao biti organizovan u manje grupe, pa, važni djelovi razgovora biti prezentirani, kasnije pred sv ima. I predstava naravno, koja je bila fantastična! Drago mi je također što sam mogla sudjelovati u uličnoj akciji, mislim da je to vrlo važno i čini mi se da su reakcije bile vrlo dobre. Svidjela mi se naravno i enska žurka navečer !!
- Dovoljno vremena ostavljeno za neformalno upoznavanje i druženje, to je prepoznato kao jednako važan deo i uloga festivala
- Program festivala bio je više aktivistički nego teoretski, što se meni jako dopalo. Ulična akcija je bila pravo osveženje (čak i na onih +35 i nešto). Takođe, bilo je dovoljno prostora i za druženje i međusobnoupoznavanje, kao i za povezivanje i buduće planove i akcije, što je na lep I korektan način zaokružilo celu priču. Hvala na pozivu i nadam se da se uskoro ponovo vidimo! 
- Dopao mi se kompletan program festvala. Celokupan sadržaj je bio motivirajući, osnažujući i oslobađajući. Najviše mi se dopala Vesnina radionica Hoću da kažem, aktivizam vrlo često dovede do sagorevanja i ovakve radionic e mogu da nas potaknu i održe u aktivističkom delovanju. Super što smo imale i slobodno vrijeme da upoznamo Niš i jedne druge 
- Dopala mi se ulična akcija, inspirisala me i dala ideje, dopala mi se Leilina radionica, inspirisala me izrada videa lična prikazna fministkinja i već imam ideju nešto da radim i inspirisala me radionica Vesne, puno me zamislila predstava Čekaonica i volim vaš rad i sve predstave, fale nam u Makedonija i volela bih da radimo nešto zajedno! Sve na svemu na opušteni način sam se inspirisala silno i osećala super sve vreme ok smo radili
- Dopalo mi se okupljanje žena iz čitavg regiona, prilika da se upoznamo, razmeimo iskustva i povežemo
Jedino što mi se nije dopalo, je to što sam propustila panel Inspiracija, upoznavanje sa iskustvima učesnica festivala, momenti iskrenosti gde se rađa empatija i razumevanje na kojima se irađuje saradnja. Program festivala mi se u celosti dopao, spoj umetnosti i feminizma, posebno dramski komad Čekaonica.
- I really liked the festival in all it content. What I enjoyed mostly was the street action Young feminists have to say, because it was a linkage between us by letting us being expressed in our languages alo, by being together stronger to produce the message. It`s well-concepted because people have time to enjoy and share experiences with each-other as by learning challenges or new ideas and methods, not so much activities helps to share and be open to each other
- I liked a lot the whole festival starting from the group organizations, the theatre, street performance and group discussions, as a method of growing our work. There wasn`t anything I didn`t like about this festival

2. Šta vam se dopalo, šta vam se nije dopalo, a vezano je za logistiku ArtFemine festivala?

- Što se tiče logistike, sve je bilo u redu, možda bi jedino bilo bolje da smo imale jednu bazuu za rad sva tri dana, pa, bi se na prostor i kako do njega doći lakše navikle
- Smeštaj OK, hrana OK, domaćice preljubazne!
- Dopalo mi se to što je program tako osmišljen da smo imale dovoljno vremena da se pripremimo i budemo relaksirane za aktivnosti
- I never walked more in my entire life 

3. Predlozi za naredni ArtFemine festival

- Više uličnih akcija, recimo. Da malo više utičemo na ljude na neki način
- zadovoljna sam sa svim aspektima festivala, zaista nem šta za dodati. Bilo bi dobro možda da se na budućim festivalima gošće mogu i imaju priliku više družiti i izvan programa, što se može postići orgnizovanjem zajedničkih izleta ili obilska grada, ali i bez toga mislim da je festival funkcionisao fantastično. Velika zahvala na tome što ste me pozvali!
- Da ima rabotilnica za mobiliziranje na mladi/novi aktivistki. Kako da gi potiknemo da se uklučat!!
- Samo tako nastavite bićemo gošće ponovo. Možda neki performansi po regionu
- Još više aktivnosti, predlažem filmove i da se posećujemo češće. Puno uspeha u budućem radu, svaka čast i bravo za energiju, hrabrost i motivaciju. Divne ste ArtFemine 
- Više žurki, izložbe, filmske projekcije
- Neki radionici vezani umetnošću i možda izložba

Facebook

Casino gbetting.co.uk/casino reviews and sign up bonuses.