Tatjana Obradović Tošić, konsultantkinja 

Za mene je Centar za devojke centar mog feminizma. Centar koji me vraća ženskoj solidarnosti, podršci, razumevanju i zajedničkom učenju. Devojke iz Centrića pružaju onaj osećaj sigurnosti koji vam je potreban i kada u svemu grešite i kada idete pravim putem. Divno je kako dolazimo iz drugačijih svetova, ja iz privatnog, one iz aktivističkog, ali su naši feminizmi na istom putu i usmereni ka istom pravcu. Zajednički menjamo svet na bolje i ta snaga koju nosimo je neverovatna.

** centar za devojke je centar mog feminizma **

Besara Podgorica, aktivistkinja ”Gruaja Tek Gruaja”, Albanija

Centar za devojke dao je novi balkanski impuls aktivističkom duhu mladih feministkinja povezujući ih sa Regionalnom mrežom mladih feministkinja i održavajući zajedničku borbu na ovim prostorima živom. Ovakvo povezivanje ima za cilj da obezbedi koordinaciju i saradnju među mladima, koji moraju da se poznaju i veruju jedni drugima da bi uspeli da ispune potrebe svoje zajednice. Naše aktivnosti u okviru mreže ne uključuju samo zajedničke inicijative vezane za ženska prava, već smo učestvovali i na nekoliko debata, instruktaža i feminističkih festivala koje je Centar za Devojke organizovao. Pored stečenog iskustva, značaj ove saradnje ogleda se i u međusobnoj podršci u kontekstu identifikovanih ciljnih oblasti putem snažne posvećenosti i aktivnog angažmana u našim zajednicama. Organizacija ”Woman to Woman” iz Skadra, koja je članica ove mreže, prikupila je i podelila dosta informacija koje su, zahvaljujući sličnim kontekstima iz kojih potičemo, uobličile izazove i ideje. Centar za devojke obezbedio je neophodnu stručnost koja je poboljšala našu integraciju u ovu mrežu. Važno je istaći da se ova pojačana saradnja odrazila i na zajedničke ulične akcije i inicijative, kao i na pokušaje prijave za zajedničke projekte. Uspeli smo da izgradimo uzajamno poverenje i stratešku mrežu koja prelazi granice na inovativne načine. Cenimo doprinos različitosti i ideja mladih, i nastavićemo da proširujemo vidike osmišljavajući dalje akcije i instrumente koji donose društvene promene i bore se za ljudska prava. Zajednička borba nastavlja se u svakom od nas pojedinačno.

** novi balkanski impuls aktivističkom duhu mladih feministkinja **

Aleksandra Mirić, likovna umetnica

Okupile su nas da bismo crtale ‒ svaku različitog senzibiliteta, drugačijeg pogleda kroz prozor i na sopstvenu prirodu. A onda smo čule o stvarima koje su nam pomogle da osvestimo neke od sadržaja koji nas okružuju, da preispitamo tradicionalne diskurse i nazovemo ih pravim imenom. Razmenile smo lične priče, emocije, iskustva i doživljaje. Stale smo jedna uz drugu, a inspiracija i ideja koju smo podelile kreirale su nevidljivu mrežu koja nas je činila i koja će nas činiti jačim. I istina ‒ crtale smo. Naša dela su bila formalno i sadržinski neujednačena, ali im je zajednička bila otvorenost ka istraživanju i osnaživanju sopstvenog, ženskog identiteta. Centar nam je pomogao da spoznamo da je naša umetnost već bila angažovana, ohrabrio nas da nastavimo i podstakao da jedna drugu podržimo. Hvala.

** naša umetnost već bila angažovana **

Zana Hodža Krasnići, rediteljka

Nekad se zapitam šta bi se desilo da imate veliku organizaciju sa 20 i više ljudi, ali ponekad pomislim da je bolje biti ovakav, bolje je biti manja organizacija, ali koja je tako povezana sa zajednicom, kao što vi jeste. Centar konstantno evoluira, a takođe i moja saradnja sa Tanjom. Dok nije došlo do ove zvanične saradnje na Forum teatru, Tanja i ja smo bile stalno na vezi. Imala sam tu slobodu da Tanji kažem šta god sam mislila i ona je bila sposobna da prihvati to bez osuđivanja i bez mogućnosti viđenja izrečenog kao napada na njenu organizaciju. Ovo je veoma retko ‒ u regionalnoj saradnji neko bi takav čin video kao lični napad, nacionalni napad. Tako da nije bitno... Ja sam sa Kosova, vi iz Srbije, ali nikad nismo videle slične stvari kao nešto što je problem. Nikad. Videle smo se samo kao partnerke u poslu i zato imam sve pohvale za vas. Odličan ste tim.

** organizacija povezana sa zajednicom **

Sanja Solunac, vizualna umetnica i aktivistkinja

Saradnja sa Centrom za devojke me podstiče da stalno učim i budem bolja i vrednija osoba. Devojke sa kojima se upoznajem i radim me stalno podsećaju da nikada nisam sama i da uvek imam podršku pravih drugarica koje su dobre osobe i veoma svesne društvenog ponašanja i nepravdi koje nas okružuju. Natalija Pljaskić, SOS za žene i decu žrtve nasilja Saradnja sa Centrom za devojke je meni donela poznanstva i jedan timski rad gde se vidi solidarnost među nama. Nova iskustva i širenje znanja na već poznate teme koje su nam zajedničke i stvari za koje se zajedno zalažemo. Kroz svaku aktivnost sa njima jačam svoje kapacitete, kao i kapacitete moje organizacije i sigurnost u sebe.

** podsticaj da stalno učim i budem bolja i vrednija **

Vildana Džekman, aktivistkinja Fondacije CURE

Centar za devojke Niš svake godine posjeti PitchWise festival ženske umjetnosti i aktivizma koji organizuje Fondacija CURE. Na jednom od festivala sam prvi put, kao aktivistkinja i feministkinja Fondacije CURE, upoznala neke od članica Centra za devojke Niš. Vrlo brzo sam dobila poziv za ArtFemine festivala. Putujući za Niš, nisam bila svjesna šta će mi ArtFemine donijeti. Feminističko okruženje s mogućnosti stvaranja novih prijateljstava, koja su očuvana do danas, samo je mali dijelić onoga sto ArtFemine nudi. Nakon toga sam te iste žene, moje drugarice, feministkinje i aktivistkinje sretala u gradovima regiona. Bila sam podrška njima, a i one meni u borbi za slobodu i otpor patrijarhatu. Niš ce za mene zauvijek ostati upamćen po javnom protestu protiv svih oblika nasilja. Javni protest, na ulici, bunt protiv ugnjetavanja i ne priznavanja postojanja nas, žena. Centar za devojke je premjestio taj „centar“ na ulice, onako baš kako je i Virdžinija V. govorila: „Ja nemam državu koja me štiti, država je cijeli moj svijet.“ Sada, dok sjedim i pišem svoje refleksije na poimanje Centra za devojke i putujem za Banja Luku, sjećam se plesa u toku festivala. Sjecam se slobode i ljubavi prema sebi i svakom dijelu svog tijela, pa čak onom najskrivenijem. Kada bi me neko upravo pitao koja je prva asocijacija na Centar za devojke Niš, rekla bih ArtFemine, a asocijacija na ArtFemine bila bi neizostavna riječ „feminizam“. Moj povratak za Sarajevo nije značio prekid nego, naprotiv, kontinuirano praćenje. Nastavila sam da pratim rad ovih fenomenalnih žena na društvenim mrežama. Njihov kontinuirani bunt na ulicama Niša. Vrijeme nikada nije bilo faktor koji spotiče ove fenomenalne žene. Uvijek sam se pitala o stanju u njihovim tijelima dok drže transparente na ulicama na minusima i kiši. Drage moje, pišem ovo i u sebi osjećam polet da se uskoro ponovo vidimo. Tamo gdje ovo mjesto postalo mjesto borbe za priznavanje našeg postojanja. A vi, vi ste ostale dosljedne sebe i onog feminističkog, jakog i slobodnog. Za feminističku, slobodu i strast koju živite – grlim vas. Emilija Miljković, fotografkinja Sarađujući sa Centrom za devojke, unazad tri-četiri godine, upoznala sam vredne, hrabre, kreativne žene koje su voljne i željne da ukažu na probleme koji nas okružuju, a pred kojima mnogi zatvaraju oči, i da rade na njihovom rešenju... Šireći pozitivnu energiju i aktivizam postale su sastavni deo i neke moje borbe da ovo društvo bude za nijansu bolje mesto, za život bez predrasuda, nasilja i mržnje. Saradnja me je obogatila na ličnom i profesionalnom polju i drago mi je da mogu svojim radom da doprinesem ovom sjajnom timu.

** prva asocijacija na Centar za devojke je ArtFemine, a asocijacija na ArtFemine - „feminizam“ **

Ivana Stanković, magistarka grafike

Moja saradnja sa Centrom za devojke je krenula 2014. godine sa akcijom 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama/devojkama. Saradnja je bila vezana za mene lično, ali i za đake škole u kojoj radim (Umetnička škola u Nišu). Deset đaka škole i moja malenkost bili smo deo likovne radionice vezane za temu borbe protiv nasilja nad ženama. Odmah potom je usledila tribina ‒ Prevencija digitalnog nasilja i trgovine ljudima. Moje zadovoljstvo je ogromno što sam bila prisutna na toj tribini, očarana sam bila gostima i načinom na koji oni približavaju temu mladim ljudima iz srednjih škola. Zatim su krenuli dogovori za prvu Feminističku likovnu koloniju. Velika energija, snaga i volja devojaka iz Centra uspela je da pokaže da za vrlo kratko vreme može da se organizuje kolonija sa deset mladih umetnica u trajanju od sedam dana. Odlična izložba!!! I tako se saradnja nastavlja... Predstava Forum Teatra „(NE)sigurna“... Odlično! Bravo! Deset učenika iz Umetničke škole je prisustvovalo predstavi i sutradan su svi učenici u školi pričali o predstavi... U današnjem vremenu, u kome vlada nasilje, mržnja i mnogo toga lošeg, radujem se svakoj akciji Centra za devojke. Mnogo znači mladim ljudima, profesorima, mladim umetnicama i svim ljudima koji su protiv bilo kakvog nasilja.

** znači mladim ljudima, profesorima, mladim umetnicama i svima koji su protiv bilo kakvog nasilja **

Hristina Piskulidis, IT konsultantkinja

Za Centrić sam čula odavno, možda neku godinu nakon njihovog osnivanja, zahvaljujući prijateljicama koje su bile deo aktivističkih krugova. U to vreme nije se ni naslućivalo da će Centar stići do punoletstva, ali je bilo lepo znati da u Nišu postoji mesto gde devojke i mlade žene mogu da se okupljaju, edukuju, druže i osećaju sigurno. Danas, 18 godina nakon osnivanja, i nakon preko 1.500 radionica osnaživanja, nekoliko festivala ženskog aktivizma i umetnosti, gomile uspešnih projekata i na desetine uličnih akcija..., mogu da kažem da je Niš srećan što ima ovu jaku, vidljivu, neustrašivu žensku grupu, koja skoro svakodnevnim intervencijama u realnom vremenu, prostoru i životima mladih žena, pravi male, ali značajne korake u borbi za ženska ljudska prava, a protiv patrijarhata, konvencija, nametnutih uloga i stereotipa. Centar za devojke je sigurno najvidljivija ženska grupa u Nišu i prvo mesto na koje će naići mlade žene zainteresovane za poboljšanje položaja žena, posledično i svog položaja u današnjem društvu. I dobro je što je to tako ‒ jer Centar ume da učini da se osećate dobrodošlom, prihvaćenom i svojom na svome! Sa aktivistkinjama Centrića sarađujem već šest godina unazad ‒ počev od prvog FemiNiš festivala. Vidovi naše saradnje su se menjali, ali su predusretljivost, solidarnost i podrška, kako u poslovnom tako i u privatnom smislu, ostale iste, i na tome sam im jako zahvalna.

** ume da učini da se osećate dobrodošlom, prihvaćenom i svojom na svome **

Casino gbetting.co.uk/casino reviews and sign up bonuses.